Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане и злоупотреба с алкохол по празниците. Това заяви в интервю за Агенция "Фокус" д-р Даниела Томова, старши лекар в клиниката по гастроентерология към ВМА за преяждането по празниците. Тя уточни, че такава е тенденцията през последните години.
,,По Великденските празници причина за хоспитализациите са жлъчните кризи. Това се случва при пациентите, които имат камъни в жлъчния мехур. Употребата на големи количества яйца може да доведе до жлъчни кризи. Преяждането с козунаци, с месо може да доведе до възпаление на гастрити, язви. Суровите плодове и зеленчуци, особено салатите води до обостряне на колита'', коментира още д-р Томова.
По думите ѝ приемът на голямо количество храна и алкохол може да доведе до обостряне на панкреаса и до така наречените панкреатити.
,,Периодично след тях следва хоспитализация до болнични заведения'', допълни още специалистът.
Расте броят на хората, постъпващи в болница след преяждане и препиване по празниците
11:20, 27 апр 19
25
1657
Шрифт:
Последни новини

Най-бързата мобилна мрежа в Европа е на А1 България според Ookla®
14:58, 17 юли 25 / А1
Седмицата на „Джурасик“ поставя началото на лятото с тематични филми на половин цена във видеотеката на А1 ТВ
14:52, 17 юли 25 / А1
Кредити и кредитни карти - кога са полезни и кога не?
15:17, 15 юли 25 / Свят
Добави коментар